Caspar Berger

Interview over video-installaties In Case en Cordon Sanitaire

NRC-journalist Arjan Ribbens bezocht Caspar Berger in zijn atelier en interviewde hem over zijn nieuwe video-installaties In Case en Cordon Sanitaire.

Ik gebruik mijn lichaam als voertuig voor ideeën.”

– Caspar Berger

Dit artikel over de video-installaties In Case en Cordon Sanitaire verscheen in het Cultureel supplement van donderdag 28 mei 2020.

Video-installatie over Donald Trump

Arjan Ribbens bezocht Caspar Berger tijdens de eerste corona-lockdown in zijn atelier in Amsterdam. Daar toont Casper hem zijn video-installatie In Case, over de Amerikaanse president Donald Trump. Ook bekeek Ribbens Cordon Sanitaire, de video-installatie waar Caspar op dit moment aan werkt.

Video-installatie over de corona-speeches van de EU-leiders

De video-installatie Cordon Sanitaire toont fragmenten van de corona-speeches van de 27 EU-leiders van begin 2020. In deze speeches maakten de EU-leiders hun corona maatregelen bekend. In Cordon Sanitaire beginnen de toespraken kort na elkaar, op de manier waarop het Coronavirus zich verspreid in Europa. Ook in het geluid bij de video volgen de stemmen elkaar snel op. De tekst van de eerste sprekers is nog te verstaan, maar al snel overstemmen de vele sprekers elkaar. Hierdoor ontstaat een geluidsbeeld dat de kijker geheel omringt. Je hoort in de 27 toespraken steeds twee woorden terugkeren: ‘corona’ en ‘solidariteit’. Maar waar is die solidariteit?

“Op het moment dat we in Europa eendrachtig een crisis moeten bestrijden, zie je steeds het omgekeerde gebeuren: de grenzen dicht, en eigen volk eerst.

– Caspar Berger

Lees het hele NRC- interview met Caspar Berger (pdf)

Lees het interview over Caspar Berger op de NRC website

Share this: