Caspar Berger

In Case

Het vermoeden van een bekende setting
Het foedraal, dat als transportkoffer een abstractie vormt van het object dat het omsluit, kent een lange traditie in de kunstgeschiedenis. In In Case, zijn negen op maat gemaakte transportkoffers vervaardigt die ieder hun inhoud beschermen en met stevige sloten zijn beveiligd. Deze ruimtelijke omhulsels bieden de toeschouwer het vermoeden van een zeer bekende setting: het Oval Office van de president van de Verenigde Staten. De toeschouwer ‘herkent’ een bureau met een bureaustoel, met aan de kopse kanten twee losse stoelen. Achter het bureau zijn een klein tafeltje en twee grote objecten zichtbaar, vermoedelijk de vlaggen van de president en van de Verenigde Staten. Aan weerszijde van de bureauopstelling staan twee klassieke torso’s.

Rivaliserende nieuwsmedia
Achter het presentiele ‘bureau’ zit geen president, maar worden videobeelden op de achterwand geprojecteerd. Dit zijn vervormde beelden en de bijbehorende geluiden zijn vrijwel onverstaanbaar: dit zijn de beelden van de rivaliserende nieuwsmedia. De verontwaardiging en stelligheid zijn voelbaar en de woede en frustratie. Hier worden een oneindige stroom meningen en aannames de wereld in geslingerd, waarbij de vraag rijst wie en wat het systeem dat dit ensemble van negen foedralen symbolisch omhult nog beheerst.

Symbool van vrije wereld
Wat behelst dit symbool van de vrije wereld en de democratische waarden en wat is de betekenis van de afzonderlijke elementen daarin? Door hun omhulsel proberen ze hun inhoud veilig te stellen en scheiden zich daarmee van onze wereld. Vormt dit decor nog wel werkelijk een onderdeel van de reële wereld?