Caspar Berger

Cordon Sanitaire

Traditionele opstelling
De installatie Cordon Sanitaire bestaat uit drie zogenoemde foedralen, op maat gemaakte zwarte koffers, waarin de toeschouwer een traditionele opstelling voor een persconferentie van een hoogwaardigheidsbekleder zal herkennen: een lessenaar voor de spreker en twee vlaggen die de identiteit van de spreker aangeven.

Afzonderlijke naties – Corona
Toen de Corona golf zich over de landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie verspreide, leidde dat tot een opmerkelijke reflex. Grenzen werden gesloten, verantwoordelijke presidenten en premiers van de 27 aangesloten landen adresseerden hun volk in een eerste nationale toespraak en de veiligheid van de nationale identiteit werd benadrukt. De videoprojectie achter het foedraal voor de lessenaar toont deze 27 toespraken tegelijkertijd, waarbij de mededeling hetzelfde is, alleen de vorm totaal verschillend.

Benadrukken van de eigen identiteit
De toeschouwer is getuige van een Unie waarin elk lid, onder druk van een wereldwijde crisis, kiest voor het benadrukken van zijn eigen identiteit. De speeches in eigen taal, beginnen een voor een en verspreiden zich als een virus springend van het ene land naar het andere. De kijker wordt overweldigd door de surround sound bij de introducties die, nadat ze in eerste instantie verstaanbaar zijn, zich steeds meer met elkaar vermengen.

Lokale identiteit versus de Europese Unie
Cordon Sanitaire beweegt je tot het stellen van vragen bij deze ‘Babylonische spraakverwarring’. Hoe verhoudt onze lokale identiteit zich tot de complexiteit en functionaliteit van de idealen in de constructie van de Europese Unie.