Caspar Berger

Self-portrait 7

Culturele programmering
Hoe we de wereld in kijken wordt mede bepaald door de mensen om ons heen en de geografische plek waar we opgroeien. Zo is mijn locatie Christelijk georiënteerd en dat vormt mijn blik, of ik dat nu wil of niet. Niet dat dat een probleem is, alleen het bewustzijn daarvan is belangrijk.

Aan een kruis vastgemaakt
Deze bronzen huid, een afgietsel van mijn eigen huid, hangt aan de muur. Het hangt met de armen gespreid, het hoofd hangend en de voeten liggen over elkaar. Een associatie is snel gemaakt. Crucifix betekent immers ‘aan een kruis vastgemaakt’.

Verschillende manieren van exposeren
Self-portrait 7 wordt steeds op verschillende manieren geëxposeerd, zowel binnen als buiten. Buiten exposeer ik dit werk in een levende boom. De aanleiding om Self-portrait 7 op deze manier tentoon te stellen werd gevormd door de aankoop van een sculptuur van de middeleeuwse Nederlandse beeldhouwer Claus Sluter (ca 1389-1406) door het Rijksmuseum in 2021. Dit uit buxushout gesneden werk toont Christus aan het kruis, met zijn moeder Maria en de evangelist Johannes. Wat het beeld zo uitzonderlijk maakt, is dat het kruis wordt gevormd door een ‘levende boom’ en niet door een door mensenhanden gemaakt kruis van dood hout. Daarmee is het onderdeel geworden van de cyclus van leven en dood en refereert het direct aan de boom in de tuin van Eden.